معرفی دین یهود

در باب دوم سفر خروج تورات مى خوانيم كه يك تن از بنی اسراییل با يكى از دختران قبيله خود ازدواج كرد و داراى پسرى شد. مادر نوزاد به منظور نجات وى از چنگال مأموران فرعون او را مدت سه ماه پنهان كرد. از آنجا كه مخفى نگه داشتن كودك براى هميشه ممكن نبود، مادرش صندوقى تهيه كرد و منافذ آن را با قير اندود و كودك را در آن نهاد و در ميان نيزارهاى رود نيل رها كرد. خواهر وى در آن حوالى ايستاد تا ببيند چه بر سر او خواهد آمد.

اندكى پس از آن، دختر فرعون كه براى شستشو به سوى نيل آمده بود، صندوق را مشاهده كرد و يك تن از كنيزان خود را به دنبال صندوق فرستاد. هنگامى كه صندوق را براى وى آوردند، آن را گشود و ديد كودكى در آن گريه مى كند. دل او بر آن كودك سوخت و گفت معلوم مى شود اين كودك از بنی اسراییل است. در آن حال خواهر كودك جلو آمد و پيشنهاد كرد زنى را براى شير دادن وى بياورد. دختر فرعون پذيرفت و خواهر مادر کودک خود را نزد آنان آورد. دختر فرعون به او گفت اين كودك را با خود ببر و شير بده، من نيز مزد تو را خواهم داد. پس از چند سال وقتى كودك بزرگ شد مادرش او را نزد دختر فرعون برد. دختر فرعون او را به پسرى پذيرفت و نام موسى (موشه در عبرى يعنى: از آب كشيده شده) را بر او نهاد. اين داستان با آنچه خداوند متعال در سوره قصص فرموده است، بسيار نزديك است. بر اساس برخى محاسبات تاريخى، اين حادثه در حدود 1250 ق. م. رخ داده است.

به هر حال حضرت موسى (ع) امور قوم خود را سامان داد و آنان را براى مبارزه با كافران آماده كرد و احكام خدا را به آنان تعليم داد. وى قوم بنی اسراییل را بركت داد و در صد و بيست سالگى در مكانى به نام موآب، حوالى درياى ميت، درگذشت و بنی اسراییل براى او سى روز عزادارى كردند. اين جريان در آخر سفر تثنيه يافت مى شود و تورات به آن پايان مى يابد:

 پس موسى بنده خداوند در زمين موآب برحسب قول خداوند مرد و او را در زمين موآب در مقابل بيت فعور در دره دفن كردند و احدى قبر او را تا امروز ندانسته است و موسى چون وفات يافت، صد و بيست سال داشت و نه چشمش تار و نه قوتش كم شده بود و بنی اسراییل براى موسى در عربات موآب سى روز ماتم گرفتند. پس روزهاى ماتم و نوحه گرى براى موسى سپرى شد و يوشع بن نون از روح حكمت مملو بود، چون كه موسى دست هاى خود را بر او نهاده بود و بنی اسراییل او را اطاعت نمودند و بر حسب آنچه خداوند به موسى امر فرموده بود عمل كردند  و نبيى همانند موسى تا به حال دراسراییل برنخاسته است كه خداوند او را روبه رو شناخته است. در جميع آيات و معجزات، خداوند او را فرستاد تا آن‌ها را در زمين مصر به فرعون و جميع بندگانش و تمامى زمينش بنمايد و در تمامى دست قوى و جميع آن هيبت عظيم كه موسى در نظر همه‌ی اسراییل نمود (تثنيه 34: 5 - 12).

;