معرفی دین اسلام

مبنای روزها و شبهای مقدس و متبرک را نه در قرآن و بلکه در حدیث نبوی، می­توان پیدا کرد. جشن تولد پیامبر(ص)، در روز هفدهم ماه ربیع الاول[8]، سومین ماه قمری سال، برگزار می­شود.

یکی از جشنهایی که به­طور مستقیم در قرآن نیست امّا از قرون وسطی به این­طرف از اهمیت خاصی برخوردار شده مراسم مربوط به «لیلة­البرائة» یا «شب برائت» در پانزدهم شعبان هر سال است، شب ملاحظة قرص کامل ماه در قبل از شروع ماه رمضان. اعتقاد بر این است که در این شب، گناهان شخص بخشیده شده و سرنوشت او برای سال آینده رقم زده می شود. همچنین، یکی از شبهای مهمّ، شب معراج حضرت رسول(ص) در بیست و هفتم ماه رجب (هفتمین ماه قمری) است.

در بین شیعیان، روز هفدهم ذی­الحجّه[9]، به­عنوان «غدیرخم» جشن گرفته می­شود، روزی که [حضرت] رسول(ص)، در محلّی به­نام غدیر یا گودال خُم، داماد و پسرعموی خویش [حضرت] علی(ع) را وصی و جانشین خویش معرفی نمود. علاوه بر این، در جوامعی شیعی، روز میلاد حضرت علی(ع) و روزهای میلاد و درگذشت سایر امامان دوازده­گانه شیعه، جشن گرفته و یا عزاداری می­شود. مهمترین این مراسم، که در سرتاسر عالم تشیّع همواره برگزار می­شود، روز دهم ماه محرم، سالروز شهادت [امام] حسین(ع) در کربلاست. در انتها، میلاد تعداد زیادی از اولیا و قدیسین هر منطقه را، که بیشتر جزو آداب و رسوم محلی است، می­توان به این فهرست افزود.

;