پرسش و پاسخ

بازدید : 858 - پاسخگو : دکتر عبدالرحیم گواهی
سوال شماره ۵۰۱
1. سوال 501: رادیو فردا در یک مناظره رادیویی تحت عنوان «تابو» هر هفته در مورد یک موضوع که به نوعی به خاطر تابو بودن کمتر درباره آن اظهارنظر شده است، برنامه دارد و در اصل هدفش سست کردن مبانی فکری و اعتقادی مسلمانان نسبت به آن موضوعات و مباحث است. طی هفته¬های اخیر در خصوص موضوع «بهشت مردانه در قرآن» میزگردی داشت و در مجموع این سوال را مطرح ساخت که بهشت معرفی و نوید داده شده در قرآن کاملاً خصوصیات مردانه دارد و زنان در آن هیچ جایگاهی ندارند. از جمله حوری، غلمان، چشم، ابرو و زیبایی آن¬ها و سایر وصفیاتی که همه نویدی از سوی پیامبر(ص) جهت ترغیب مردان مسلمان به جنگ و جهاد با دشمنان اسلام و کفار است که با آنها بجنگند و چنان چه در این کارزار پیروز شوند به غنایم و کنیزان بی¬شماری دست می‌یابند و اگر هم کشته و شهید شوند به بهشت با آن همه حوریان و پریان زیبارو می¬رسند لذا در این معامله باختی وجود ندارد بلکه تجارتی دو سر بُرد است!

پاسخ 501:

دوست ارجمند، با عرض تشکر از بذل عنایت جنابعالی و ارسال این پرسش نسبتاً حساس به بخش پرسش و پاسخ‌های مرکز پژوهش ادیان جهان، هر چند که به نظرم قبلاً ذیل سوالاتی از قبیل مقام و منزلت زن در اسلام و قرآن به آن پاسخ داده شده است، لیکن با توجه به اهمیت موضوع مجدداً نکاتی را به سمع و نظر عزیزان می­رسانم:

  1. می‌دانید که یک ضرب­المثل چینی می­گوید که اگر به کسی یک ماهی بدهید یک وعده سیرش می­کنید، اما اگر ماهیگیری به او بیاموزید یک عمر سیرش می­کنید! حالا هم ما می‌خواهیم دوستان را با فوت و فن مواجهه با این قبیل سوالات آشنا کنیم.
  2. قبل از پاسخ دادن به ایراد یا شبهه برگزارکنندگان این میزگرد در رابطه با این که قرآن کتابی مردانه است، مایلیم بپرسیم تورات و انجیل چگونه هستند؟ آیا آنها هم کتاب‌هایی مردانه هستند؟ آیا اصلاً شرکت­کنندگان در این میزگرد آنها را مطالعه کرده­اند؟ یا اینکه فقط کوبیدن اسلام و قرآن مطرح است و با بقیه کتب مقدس کاری ندارند؟
  3. اگر قرآن چگونه بود مردانه نبود؟ اگر از حور و پری حرف نزده بود؟ اگر از جنگ و جهاد حرف نزده بود؟ اگر در مورد زن­ها بیشتر یا در مورد مردها کمتر حرف زده بود؟ درست مانند سوالی که چندی پیش از آقای سروش پرسیدیم و گفتیم اگر قرآن چگونه بود رویای رسولانه نبود و عین سخن گفتن خداوند با پیغمبر(ص) تلقی می­شد؟
  4. همچنین خوب است دوستان بفرمایند که کدام کتاب مقدس را می­شناسند که این­گونه نیست و آن طوری که ایشان دلشان می‌خواهد است؟ آیا اصلاً دوستان، دین و ایمانی دارند و به چیزی به نام امر قدسی معتقدند؟ در این صورت چرا لطف نمی­کنند و به ما دقیقاً نمی‌گویند که اسلام را با چه دینی جابجا کنیم؟ یا اینکه اصلاً ما را سکولار و لائیک و آته­ایست و ماتریال و از این فرقه‌ها می‌خوانند؟ به عبارت دیگر، آیا سوال و اعتراض شما درون دینی است یا برون دینی؟
  5. در پاسخ به چنین سوالات و شبهاتی ابتدا باید دید قصد و نیت سوال کننده یا طراح بحث و شبهه چیست؟ تصحیح ما، هدایت ما، تحقیر ما، دین ما، مکتب ما، آیین ما؟ همچنین باید دید فرد یا نهاد مسئول طراحی سوال و شبهه خودشان چه موضعی دارند و به کدام مکتب، مسلک و دولتی وابسته­اند (آمریکا، اسرائیل، ارتجاع عرب، روسیه و غیره؟) و نفع متصور آنها از این قبیل شبه افکنی­ ها چیست؟ به عبارت دیگر، تا انسان پاسخ این قبیل سوالات مقدر را نداند چه ضرورتی دارد خود را با شاخ گاو در بیندازد و به هر رطب و یابسی از جانب هر نابخرد و نابکاری پاسخ دهد؟ «چون بسی ابلیس آدم روی هست/ پس به هر دستی نشاید داد دست» (مثنوی، دفتر اول، صفحه 9، بیت 5).
  6. اکنون، با طرح همه این مقدمات، به جستجو پیرامون این موضوع خاص (تابوشکنی قرآن)، آن هم از ناحیه این نهاد خاص (رادیو فردا) می­پردازیم، با این که به هیچ وجه طرح چنین سوالی را از جانب چنان نهادی نه تنها خیرخواهانه و مشفقانه بلکه حتی عالمانه و منصفانه نیز نمی­دانیم لیکن به احترام دوست بزرگواری که آن را به ما منعکس کرده­اند چند نکته اساسی زیر را متذکر می­شویم.
  7. خیلی جرأت می­خواهد که کسی در مورد کتب مقدس ادیان ابراهیمی و آن هم آخرین و کاملترین و محفوظ مانده­ترین آنها -قرآن کریم- «تابوشکنی» داشته باشد، هرچند که متأسفانه بنیانگذار این سنت سیئه، به صورت درون دینی، در عهد و زمانه جدید، شخص سروش بوده و هست! ولو اینکه، باز هم متاسفانه، این همه جملگی «عِرض خود می‌برند و زحمت ما می­دارند» (برگرفته از شعر حافظ، غزلیات، غزل شماره 449) چه آن که:

چراغــی را کــــه ایـــــزد بــــرفــــروزد

 

هـــر آنکـــس پــف کنـــد ریشــش بسـوزد

(برگرفته از ابیات­پراکنده، ابوالسعید ابوالخیر، تکه27)

 

در طول تاریخ، غول­های پرمدعایی که با اصالت، حقانیت، صداقت و صیانت قرآن درافتاده­اند و سرانجام از صفحه روزگار ورافتاده­اند، کم نبوده­اند. مگر خداوند خود نفرموده: «وَ اللَّهُ مُتِمُ‏ نُورِهِ‏ وَ لَوْ كَرِهَ الْكافِرُون‏» (صف (61)، آیه 8)؟

  1. آخر یک وقت بحث شکستن تابوی فلان مقدسات آیینی فلان دین، که هیچ ریشه­ ای در کتاب و سنّت محکم و مورد وثوق آن دین ندارد، مطرح است و یک وقت بحث شکستن یگانه کتاب مقدس دست نخورده تاریخ چند هزارساله دینی بشر که محکم‌ترین سند دینی اولاد بشر برای توحید و نبوت و معاد است که صاحب آن (نازل کننده قرآن) خود فرموده است: «إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَ إِنَّا لَهُ لَحافِظُون‏» (حجر (15)، آیه 9). آن هم چه قرآنی که به قول مولانا:

چـــون تـــو در قــرآن حــق بگـریختــی

 

بـــــــــا روان انبـــیــــــــا آمیخــتـــــــــــی

هست قـــــرآن حـــــال­هــــــای انبیـــــا

 

مـــاهیـــــــان بحـــــر پـــــاک کبــریـــــــا

(مثنوی رمضانی، دفتر اول، ص33، بیت 9-8)

 

و یا اینکـــــه:

ای رســــول مــــا تـــــو جــــادو نیستـی

 

صـــادقــــی هـــم خـــرقــــة مـــوسیستــــی

هست قــــرآن مــر تـو را همچون عصـــا

 

کفــــرهــــا را درکشـــــد چـــــون اژدهـــا

تـــو اگــر در زیــــر خـــاکی خفتـــه­ای

 

چــــون عصــایش دان تــــو آنچـه گفتــه­ای

گــرچــه بـاشی خفتـه تـو در زیـر خـاک

 

چـــون عصـــا آگـــه بـــود آن گفت­پـــاک

قـــاصـــدان را بـــر عصــایت دست نــی

 

تــــو بخسب ای شــــــه مبــــارک خفتنـــی

(مثنــوی رمضانی، دفتر سوم، ص156، ابیات 22-20)

 
  1. اما اصل جهاد یک امر تدافعی است (سوره بقره (2)، آیات 194- 190 و 217- 216/ سوره حج (22)، آیه 39). جهاد تدافعی نه تنها در همه ادیان ابراهیمی، بلکه به حکم عقل و فطرت بر هر انسان آزاده­ای واجب است (برای توضیحات بیشتر نک: جهاد در اسلام، نعمت الله صالحی نجف آبادی، نشر نی، 1382). بر همین قیاس نیز اعطای اجر و مزد دنیوی و اخروی به مجاهدین در راه مُلک و میهن، خانواده و ناموس، و عقیده و ایمان، بر هر جامعه، قوم و حکومتی جایز بلکه تکلیف واجب است.
  2. در منطق اسلام و قرآن دفاع از زن، فرزند، خانه، کاشانه، کشور و ملت در برابر تجاوز بیگانگان، و به خصوص متجاوزین متجاسری که می­خواهند به خاطر دین و ایمان مردم و اعتقادشان به خدا اینها را از بندگان خدا بگیرند (سوره ممتحنه (60)، آیه 9/ نیز سوره حج (22)، آیه 40) و کشته و شهید شدن در این راه یکی از «احدی الحسنیین» (برگرفته از سوره توبه (9)، آیه 5) است که کاری بس ممدوح و پسندیده است.
  3. همچنین پیش از این گفته­ ایم که در بین همه کتب مقدس ادیان زنده جهان، هیچ کتابی به اندازه قرآن مقام زن را بالا نمی­برد و ارزش نمی­نهد، هرچند که این مطلب را کسی نمی­فهمد جز آنکه با کتب مقدسه مزبور از نزدیک آشنایی داشته باشد و مدتی آنها را درس داده باشد.
  4. سرانجام اینکه بنده معتقدم تحریص و تعریض گردانندگان رادیو فردا علیه مفهوم دفاع و جهاد مقدس در مکتب اسلام و قرآن را نباید با مقاومت و پیروزی جوانان شیعی مخلص ایران و عراق و لبنان در برابر وحشیگری­های طالبانی و اخیراً هم داعشی بی­ ارتباط دانست، گروه‌های متعصب و جاهل و نادانی که با طراحی سازمان‌های اطلاعاتی غرب و به ویژه آمریکا و انگلیس، پول ارتجاع عرب و به خصوص عربستان سعودی، و همراهی و همگامی بعضی از کشورهای فقیر منطقه نظیر پاکستان برای مقابله با بیداری اسلامی و احقاق حق حاکمیت ملی مردم منطقه به وجود آمده بودند و بحمدلله امروزه هر چه بیشتر در معرض زوال و نابودی هستند.

عبدالرحیم گواهی

تهران، 06/ 09/ 96